Semoga Allah Beri Pahala Sedekah Pada Orang Yang Klik Iklan Dibawah, Amin..

Friday, October 7, 2011

Gambar Istana Negara Baru Agong RM800 Juta di Kuala Lumpur

Photobucket

Ini adalah gambar Istana Negara Baru Agong yang berharga RM800 juta di Jalan Duta, Kuala Lumpur. Bentuk dalaman dan perincian reka bentuk dan seni binanya memang cantik. Nak tau cantik ke tidak Istana Negara tu, jom kita tengok gambar-gambar Istana Negara di bawah ni.

P/S: Khalifah Saidina Umar al-Khattab yang mempunyai kerajaan Islam yang tersebar sehingga ke utara, selatan, timur dan barat bumi, hanya mempunyai rumah yang usang beratapkan pelepah kurma dan lantainya dihias dengan tikar usang. Kezuhudan Khalifah Umar ini telah membuatkan bukan sahaja pegawai utusan kerajaan Rom, malah panglima tentera dan Raja Rom yang ditawan juga terkesima dengan keadaan orang yang bekerja di jalan Allah itu. Kita bagaimana?

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Ini adalah sedikit gambar-gambar Istana Negara yang baru untuk dikongsi bersama seluruh rakyat Malaysia. Wajar untuk dikongsi bersama kerana ianya dibina dengan menggunakan duit rakyat Malaysia yang dikutip melalui berbagai-bagai cukai antaranya ialah Cukai Perkhidmatan, Cukai Tanah, Cukai Pintu, Cukai Jalan dan juga Cukai Pendapatan.

Kos pembinaan Istana Negara yang baru di Jalan Duta, Kuala Lumpur, dikatakan telah meningkat dua kali ganda dalam tempoh empat tahun antara faktor peningkatan kos ini ialah peningkatan harga barangan mentah terutamanya keluli.

Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Yong Khoon Seng berkata istana tersebut dianggar menelan belanja RM400 juta pada tahun 2006 tetapi kini (2010) kosnya meningkat kepada RM811 juta.
Kontrak pembinaan Istana Negara yang baru itu telah diberikan kepada tiga syarikat melalui perundingan langsung, dan bukan melalui tender terbuka.

Ini kerana Istana Negara adalah “unik” dan memerlukan pertimbangan keselamatan tambahan. -melayukuhebat

No comments:

Post a Comment

Sahabat Iju..