Semoga Allah Beri Pahala Sedekah Pada Orang Yang Klik Iklan Dibawah, Amin..

Tuesday, July 9, 2013

Apa Kepentingan Asid Folic Pada Ibu Mengandung

 

Apakah asid folik?

Asid folik adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu. Sesetengah makanan seperti roti dan bijirin sarapan diperkuat dengan asid folik.

Mengapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Dalam masa 12 minggu pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan, anda sudah boleh berhanti mengambil asid folik. Namun jika anda terus mengambil asid folik sepanjang kehamilan, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda ataupun bayi anda.

Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?

Anda dinasihatkan mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari sebaik sahaja anda merancang untuk hamil. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Baik juga jika anda makan makanan yang kaya dengan folat.

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub neural (NTD) mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi.

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik.

Sumber : www.babycenter.com.my

Sumber Terbaik Asid Folik

Asid Folik tidak dihasilkan oleh badan kita secara semula jadi, oleh itu kita perlukan supplement bagi tujuan untuk mendapatkan asid folik.

Dalam Shaklee terdapat 3 produk yang ada membekalkan asid folik dan bukan hanya asid folik, kesemua produk dibawah ada 7 jenis asid yang sangat diperlukan oleh badan kita yang badan kita tidak dapat menghasilkannya secara semula jadi

Produk - produk Shaklee yang ada asid folik adalah :

1. ESP - Pembekal protien dari sumber soya Shaklee


2. Meal Shake Shaklee - Makanan segera Shaklee, memberikan anda piramid makanan dalam setiap hidangan


3. Cinch Shake Mix Shaklee - Makanan segera bagi menggantikan makanan sarapan, makan tengah hari dan makan malam kita yang tak sihat. Cinch Shake Mix Shaklee bukan sahaja sihat, Cinch Shake Mix Shaklee juga dapat mengawal berat badan dan paras gula dalam badan kita..


Hubungi Kami untuk keterangan lanjut dan konsultasi secara percuma..

Perunding Vitamin Anda :
Wan Zulkifli bin Wan Hanapi

Sms/Whatapp : 018-2915102

FB:  Ikut suke orang la

No comments:

Post a Comment

Sahabat Iju..